Jdi na obsah Jdi na menu
 


Játra jako hlavní detoxikační orgán

24. 10. 2014

Játra jsou nejdůležitější detoxikační orgán a spolu se střevy nejvíce odstraňují látky z těla. Metabolizují živiny a poskytují palivo celému tělu, slouží jako zásobárna vitamínů a regulují metabolizmus cholestrolu. Podílejí se na tvorbě bílkovin a hormonů a jako hlavní detoxikační odrgán odbourávají kromě jedů z vnějšího prostředí(alkohol, chemikálie) i toxiny vzniklé při metabolizmu. Tyto toxiny se v játrech přeměňují na sloučeniny rozpustné ve vodě a odcházejí z těla.

 

Známky přetížení jater.

- únava, bolest hlavy, vyrážky(kožní změny nastávají při nedoskonalé činnosti jater a ledvin, neboť kůže nahrazuje oslabenou detoxikační funkci jater a ledvin), poškození kloubů, nevolnost, poruchy trávení, nesoustředěnost, hromadění stresových a pohlavních hormonů apod.

Potraviny, které můžou podpořit čínnost jater.

- zelenia(brokolice, chřest, kapusta, celer, cibule, výhonky, rukola, dušený česnek),

- mrkvová šťáva,

- potraviny obsahující chlorofyl,

- vojtěška (výhonky, čaj),

- lněný a brutnákový olej, mletá lněná semínka, omega -3 mastné kyseliny.

Byliny:

- pampleliška, česnek, semena kopru, římský kmín, ostropestřec, jetel, pelyněk a další hořké byliny z nich nejúčinější je Kukti(přípravky LKC, Imuhlep), úžasný prostředek na očistu jater je ostropesřecový olej(kaše), má výborné účinky i na žlučovody, onkologii, ekzemy, alergie,můžete ho koupit v e-shopu.

Minerály, vitamíny:

- selen, niacin, lecitin, vit. B2, B12, C.

Vynikají je pít medovou vodu (viz. recepty - detoxikační nápoje).